По цена на кв. метър жилищата в крайдунавския  град са 900-1100евро - двойно по-ниско от тези

...
По цена на кв. метър жилищата в крайдунавския  град са 900-1100евро - двойно по-ниско от тези
Коментари Харесай

Два града бият София: Русе по поскъпване на имотите и Пловдив – по ново строителство

По цена на кв. метър жилищата в крайдунавския  град са 900-1100евро - двойно по-ниско от тези в столицата. Почти във всички огромни български градове цените на парцелите са поскъпнали през последното тримесечие на годината, като междинното е 10,1%. Но неоспорим отличник в това отношение е Русе, където на годишна база повишаването в края на годината е с рекордните 18,1%, в случай че и през предходните тримесечия то се движеше сред 10 и 20%.

Въпреки това цените на парцелите в крайдунавския град мъчно могат да се мерят с тези в столицата, Пловдив, Варна и Бургас, тъй като пазарът там беше западнал през последните години и рекордният растеж е по-скоро поради липса на задоволително предложение.

По последни данни междинната цена на жилищата в Русе е около 900-1100 евро на квадратен метър и единствено дребното новопостроени жилища стигат до към 1400 евро.

За съпоставяне, през последното тримесечие на 2023 година повишаването на жилищата в София е 9,7%, а в Пловдив - 7,3%, само че ценовите равнища там са надалеч по-високи от тези в Русе. В Пловдив съгласно данните на Национален статистически институт новото строителство е по-мащабно даже от това в столицата. От октомври до декември в града под тепетата е почнал градежът на 264 нови жилищни здания, до момента в който в столицата - на 226. Освен в самия град огромно жилищно строителство в региона има и в околните общини Родопи, Марица и Раковски, където в действителност са съсредоточени множеството работни места в региона.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР